Нажмите "Enter", чтобы перейти к контенту

Бургерний курс: скільки коштує долар в Україні згідно індексу «Біг-Мака»

Більше цікавих новин читайте на сайті - ОGLAVNOM.COM.UA

Долар мав би коштувати… 11 гривень! Це якщо вірити так званому індексу «Біг-Мака». За його вартістю в різних країнах уже 35 років оцінюють вартість валют світу. Так от, українська гривня виявилася однією з найбільш недооцінених грошей.

Як складні фінансові поняття розкладають на інгредієнти бургера і чим індекс «Біг-Мака» відрізняється від звичного нам індексу борщу чи олів’є? І звідки взагалі пішла ця гастрономічно-економічна мода?

Свіжий салат, сир, огірок, цибуля, котлета й булочка — відомий у світі бутерброд «Біг-Мак». Його рецепт незмінний у всіх країнах. Тож теоретично мав би і коштувати однаково. Але — ні. Тож англійці ще 35 років тому вирішили купівельну спроможність різних валют оцінювати… бутербродом.

Це називається індекс «Біг-Маку». Його розробило всесвітньо відоме видання The Economist. Так у найпростіший і зрозумілий кожному спосіб показати на скільки недооцінена, чи навпаки переоцінена їхня національна валюта.

Принцип простий. За основу беруть вартість бутерброду у США. І з ним порівнюють ціну бургерів у інших країнах. В ідеалі вона мала б бути однаковою у всьому світі.

Ось, приміром, співвідношення американського та українського. 5 доларів 66 центів проти 62 гривень. За індексом «Біг-Мака» виходить, що долар мав би коштувати 10 грн 95 копійок. Тоді б і українець, і американець витрачали однакові гроші на бургер і в Києві, і в Нью-Йорку.

Обмінний курс долара в Україні майже втричі вищий. Саме тому економісти говорять про те, що гривня — недооцінена валюта. На відміну, від, приміром, швейцарського франку, який майже утричі переоцінений. Щоправда, навіть у самому The Economist кажуть, що «бургерноміка» ніколи не претендувала бути точним показником розбіжності валют.

Ця теорія має певні недоліки. Приміром, якщо кунжут дешевший у Китаї, то вартість його доставки до США буде дорожчою, а ще й треба заплатити податок на імпорт. І значення у цінності валют мають не лише інгредієнти, а ще й зарплати та вартість оренди відрізняються у різних країнах

І це вже не кажучи про те, що у багатьох країнах «Біг-Мак» взагалі не продається, або рецепт його змінений. Приміром, у Індії не їдять телятину, бо корова вважається священною твариною. Тож там біг мак прирівнюють до бургера з курячою котлетою. Також за логікою цього індексу вартість «Біг-Мака» мала б бути однаковою у всіх країнах ЄС, де користуються однаковою валютою. Але й тут ціни на бутерброд дуже різняться.

Втім, навіть не дивлячись на доволі спрощений підхід до економіки, індекс «Біг-Мака» став світовим стандартом. Його включили до кількох підручників з економіки та вивчають щонайменше у 20 економічних дослідженнях. А вслід за ним з’явилися індекси KFC, IKEA, Starbucks та iPad.

А в Україні щороку фахівці рахують індекс борщу. Але тут закладена інша ідея. Індекс — суто місцевий. За вартістю каструлі національної страви визначають реальну купівельну спроможність населення.

Олег Пендзин, економічний експерт:

«Індекс борщу» виріс не дуже значно цього року, ми рахували «індекс куті», до речі з Новим роком усіх. Кутя виросла на 14 відсотків по вартості.

До речі, індекс «Біг-Мака» не враховує фактичних доходів населення на тій чи іншій території. І якщо взяти середній дохід, наприклад, американців (три тисячі доларів на місяць) та українців (лише пів тисячі) — вийде, що американець на свою зарплатню однаково купить більше навіть дорожчих бургерів, ніж українець на свою — дешевших.

Олег Пендзин, економічний експерт:

Це достатньо примітивне порівняння і недооцінка і переоцінка грошової одиниці — вона в реальній дійсності не відображає фактичний рівень проживання людей на цій території.

Простими словами, індекс «Біг-Мака» справді показував би недооцінку або переоцінку валюти, якби доходи населення в країнах були однакові. Тож наразі індекс «Біг-Мака»для України менший не через недооцінку валюти, а через бідність населення.

Джерело

Більше цікавих новин читайте на сайті - ОGLAVNOM.COM.UA



Будьте первым, кто оставит комментарий!

    Добавить комментарий

    Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *