Нажмите "Enter", чтобы перейти к контенту

Всесвітній день хліба: історія виникнення головного продукту

Більше цікавих новин читайте на сайті - ОGLAVNOM.COM.UA

16 жовтня відзначається Всесвітній день хліба. Це давнє виріб відомо в різних культурах і протягом століть було обов'язковим елементом раціону.

Людство ще в епоху неоліту (9 тис. Років до нашої ери) вживало в їжу зерна злакових рослин в сирому вигляді. Люди розжовували цілі зерна, що не обробляючи їх попередньо. Згодом стали розтирати зерна камінням. Саме цей метод подрібнення зерен став прототипом перших млинів. Первісна хліб являв собою рідку сиру кашку.

З винаходом вогню її стали підсмажувати на розігрітих каменях. Їх встановлювали в ямах — перше саморобних печах. Готові коржі зберігалися довше, ніж зернова каша, і тому саме їх стали готувати все частіше. Поступово це блюдо стало обов'язковим у раціоні.


Фото: depositphotos.com

Фото: depositphotos.com


Перші коржі були твердими, щільними. А хліб із збродженого тіста вперше з'явився в Стародавньому Єгипті близько 6 тис. Років тому. Ймовірно, при дворі фараона раби при приготуванні коржів забули вчасно запекти тісто і воно підкиснуло. Щоб уникнути покарання, його все-таки відправили в піч. Результат перевищив очікування, і вийшов новий, більш смачний продукт — пишний і м'який хліб. Після цього в тісто стали навмисно додавати продукти бродіння — у вигляді подкісшего молока.

Дріжджовий хліб був популярний у Стародавній Греції і Римі. Його можна було зустріти на столах аристократії, оскільки випікання цього продукту вимагало від кухаря особливої майстерності. А більшість населення використовувало твердий і прісний хліб з темних видів злакових.

Ремесло пекарів цінувалося високо, а рецепти трималися в таємниці. У Римі навіть зберігся 13-метровий пам'ятник пекареві Марку Вергілію Еврісаку, який жив 2 тис. Років тому. Цей монумент свідчить про особливе повазі до пекарського ремесла.


Фото: atlas.meduza.io

Фото: atlas.meduza.io


Від стародавніх греків і римлян традиція випікання хліба перейшла в середньовічну Європу. Італія стала осередком сотень булочних і пекарень. Тут з'явилася маса видів випічки: чіабатта, фокачча, Брускетта, Мікетті, розетта, банана, біовен. У Франції Буланжери — місцеві булочні — стали орієнтуватися в основному на виробництво солодкої випічки.

На Сході зберігалася традиція випікання тонкого хліба — лаваша — його можна було брати з собою в походи і загортати в нього м'ясо або рибу.


Фото: depositphotos.com

Фото: depositphotos.com


Україна завжди славилася багатими врожаями злакових. Особливо популярними були паляниця, калач, коровай, пироги з безліччю начинок, хліб-плетінка. "Хліб — усьому голова", — говорили в народі. Шанобливе ставлення до цього виробу передавалося з покоління в покоління. Вважалося гріхом викидати хліб, а іноді — навіть різати. У сільських сім'ях його зазвичай ламали.

16 жовтня відзначається Всесвітній день хліба. До цієї дати проводять виставки хлібобулочної продукції, влаштовують конкурси пекарів, представляють нові види випічки або готують вдома хліб, створений своїми руками.

Джерело

Більше цікавих новин читайте на сайті - ОGLAVNOM.COM.UA



Будьте первым, кто оставит комментарий!

    Добавить комментарий

    Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *