Нажмите "Enter", чтобы перейти к контенту

Чим відрізняється бортних мед від пасечного

Більше цікавих новин читайте на сайті - ОGLAVNOM.COM.UA

Добування меду — один з найдавніших промислів. І спочатку люди отримували його з бортів, пасіки з'явилися пізніше. Продукт, отриманий стародавнім методом, має свої переваги.

14 серпня в Україні відзначається релігійне свято — Медовий Спас. Це перший з трьох Спасів. За ним слідують Яблучний і Горіховий. Назва свята походить від Христа Спасителя і дієслова "запасатися". Саме до цього дня збирали мед і відправлялися до церкви, щоб освятити його.

В Україні налічується понад 400 тис. Пасічників. В середньому на людину виробляється і споживається 1,1 кг меду, а на експорт щорічно йде від 38 до 60 тис. Тонн. Про це виданню "ГОРДОН" розповіли в рамках Національного проекту "Бортництво Полісся: архаїчна традиція в сучасному вимірі". Проект реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Куратор — директор Вишгородського історико-культурного заповідника кандидат історичних наук Влада Литовченко.

Центрами бджільництва є Рівненська і Житомирська області, де в селах понад сто сімей займаються розведенням бджіл і видобутком меду. Це більш сучасний метод видобутку меду, але існує і більш древній — бортництво. Це видобуток дикого меду. Традиції понад 1500 років. Назва походить від слова "борть". Так називається вибита в стовбурі живого дерева камера, схожа на природне дупло, в якому селиться бджолиний рій.


Фото надано Яном Касьяном

Фото надане прес-службою Вишгородського історико-культурного заповідника


Існує шість відмінностей бортного меду від пасечного.

1. бортних мед більш терпкий, запашний і насичений, ніж з вулика, оскільки він наполіг на дикорослих кольорах лісів і лугів. Борть чіпляють в лісових хащах на висоті від чотирьох до 15 метрів. Таке розташування сприяє особливому смаку меду, що збирається від першого цвітіння до пізніх квітів.

2. бортних мед — дорогий і дефіцитний, оскільки його мало. Якщо з вулика бджоляр може взяти до 35 кілограмів меду за сезон, то з борті — п'ять — сім кілограмів, іноді до 10.

3. Дикий мед суттєво відрізняється за смаком від меду бджіл з присадибних пасік, тому що в них часто використовується штучна вощина, яка містить парафін. Відповідно, певна частина потрапляє в продукт. У бортних меді медові стільники не відокремлюють від пергових, і мед зберігає властивості продуктів бджільництва.

4. Аромат і смак бортного меду більш складний і цікавий. У бортях бджоли самі повністю вибудовують стільники, завдяки чому в ньому міститься велика кількість корисних побічних продуктів бджільництва: перга, маточне молочко, речовини рослин, з яких збиралася пилок, корисні елементи з воску і прополісу, нектар.

5. Ареал бортництва в Україні — Полісся. Цей край багатий на медоносні рослини, які відрізняються від рослин лісостепу і степу. Саме вони надають меду особливий поліський смак. Мед, зібраний з місцевих рослин, незвичайний для українського ринку, багатого пропозиціями меду з гречки, соняшнику, липи, акації або різнотрав'я.


Фото: EPA

Фото надане прес-службою Вишгородського історико-культурного заповідника


6. бортних мед не так просто купити. Його добувають в невеликій кількості, переважно для власного споживання або на подарунок. Літр бортного меду коштує від 250 грн, в той час як літр соняшникової можна придбати за 75 грн.

"Саме з бортного меду варили раніше міцні медові напої для свят і медовий квас, ситу (водний розчин меду) для щоденного вжитку. Продукти бортництва широко використовувалися в народній медицині і мають великі перспективи в сучасній фармакології", — розповіла провідний науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАНУ кандидат історичних наук Галина Бондаренко.

У 2018 році бортництво як традиційний промисел було включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Джерело

Більше цікавих новин читайте на сайті - ОGLAVNOM.COM.UA



Будьте первым, кто оставит комментарий!

    Добавить комментарий

    Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *