Шоколад. З "гіркої води" — до солодкого ласощів

Більше цікавих новин читайте на сайті - ОGLAVNOM.COM.UA

Зараз шоколад продається в будь-якому супермаркеті, а тисячі років тому він вважався їжею богів і ласощами знаті. 11 липня святкують Всесвітній день шоколаду.

Людство відкрило поживні і смакові властивості какао-бобів ще в I тис. До н.е. Плоди какао були відомі ще цивілізації американських індіанців — ольмекам.

Племена майя використовували шоколад під час своїх сакральних ритуалів. Його вважали їжею богів, що дарує найвища насолода. Ацтеки вірили, що боби какао дають духовне прозріння і зводять людини на вищий рівень сприйняття світу.

Мова оригіналу мексиканських індіанців слово "шоколад" перекладається як "гірка вода". У напій спочатку не додавали підсолоджувачів. Какао-боби змішували з зернами маїсу і гострим перцем, додавали воду і переливали напій з однієї ємності в іншу, щоб створити піну. Шоколад пили тільки чоловіки — воїни і шамани.


Фото: depositphotos.com

Фото: depositphotos.com


В 1519 році іспанський генерал Ернан Кортес став першим європейцем, що спробували шоколад. Вождь ацтеків Монтесума II пригостив генерала коштовним напоєм на офіційному прийомі. Шоколад, присмачений прянощами, тоді подавали в золотих чашах. У 1527 році Кортес привіз з собою на батьківщину боби какао і рецепт цього дарує енергію напою. Шоколад в Іспанії став у нагоді, його стали пити в усіх знатних будинках.

У 1606 році флорентієць Франческо Карлетті відкрив шоколад для своєї країни. Саме італійці першими налагодили масове виробництво шоколаду. Звідти мода на шоколаторіі перейшла до Австрії, Німеччини та Швейцарії.

До XIX століття шоколад був тільки рідким. А в 1828 році голландський інженер Конрад ван Гуттен винайшов і запатентував гідравлічний прес, за допомогою якого з какао-бобів стали отримувати масло.


Фото: depositphotos.com

Фото: depositphotos.com


Перша плитка шоколаду була випущена в 1847 році на англійській кондитерській фабриці JS Fry & Sons. А до 1870-х років першість у виробництві шоколаду зайняла Швейцарія. Це був чорний шоколад з тим чи іншим відсотком додавання цукру. У 1875 році кондитер Даніель Петер, додавши сухе молоко в шоколадну суміш, отримав молочний шоколад.

Всесвітній день шоколаду, який традиційно святкується 11 липня, вперше відзначили у Франції в 1995 році. До цього неформального свята влаштовують виставки шоколадної продукції, проводять конкурси шоколатьє і просто насолоджуються улюбленими ласощами.

Джерело

Більше цікавих новин читайте на сайті - ОGLAVNOM.COM.UA

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *